Reinier Veerman

Ik moet het van mijn persoonlijkheid hebben!

Reinier Veerman (45), eigenaar van Veerman Makelaardij te Zwolle, brengt zijn vrije tijd in de zomer het allerliefst buiten door. Gezellig met zijn gezin in een bootje op de IJssel varen of een toertocht maken, samen met vrienden op de motor, daar wordt-ie blij van!
Tijdens een van die motorritten nam Reinier een van zijn beste besluiten ooit: een eigen makelaarskantoor beginnen.

Reinier in drie woorden: oprecht, betrouwbaar en veerkrachtig

‘Tot 2016 was ik werkzaam ik in de banken en verzekeringswereld. Ik was destijds bijna veertig en de vraag “wat wil ik nou echt?” speelde steeds vaker door mijn hoofd. Tijdens een motorvakantie met een vriend in Amerika waarbij we Route 66 volgden, wist ik het opeens: ik ga mijn baan opzeggen en voor mezelf beginnen. Eenmaal thuis zorgde die aankondiging voor nogal wat opschudding, dat begrijp je. Gelukkig pakte het goed uit.
Als ik nu terugdenk aan die beginperiode, dan was dat wel echt pionieren. Ik moest immers helemaal vanaf nul beginnen. En wat is een makelaar zonder huizen in zijn etalage? Om dat probleem te tackelen benaderde ik mensen die hun huis zelf op Makelaarsland te koop hadden gezet met de vraag of ik die verkoop mocht regelen. Al snel werd ik door een buurman gevraagd zijn huis te verkopen, daarna door een vriend, mensen die ik kende van het schoolplein. Zo begon het balletje van lieverlee te rollen en verkocht ik in mijn eerste jaar (2016) 84 woningen.
In Zwolle zijn er meer dan dertig makelaars actief. De concurrentie is dus enorm en uiteindelijk verkopen we allemaal hetzelfde product; de huizen die ik verkoop verschillen in niks van die van een ander. Om me toch te onderscheiden probeer ik een goede service te bieden en niet te veel woningen aan te nemen, waardoor ik voor elke klant voldoende tijd en aandacht heb. Uiteindelijk zullen mensen wel of juist niet voor mij kiezen om wie ik ben, en dat is toch echt een gevoelskwestie. Welk makelaarskantoor past het best bij je en wie gun je het?

Waar kom jij je bed voor uit?
Allereerst voor een overheerlijk ontbijtje, maar als we het hebben over werk dan is dat toch de hoge mate van vrijheid en zelfstandigheid die het ondernemen met zich meebrengt. Er is niemand die me op mijn vingers tikt, niemand die zegt: zou je dat nou wel doen? Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, geniet ik er nu wel dubbel en dwars van dat ik volledig mijn eigen plan kan trekken. Dit betekent overigens niet dat ik een stressloos bestaan leid…

Waar lig je wakker van?
Ik kan best wakker liggen van de onrealistische prijzen die op dit moment voor woningen neergeteld worden. Laatst had ik een twee-onder-een-kap op € 460.000 getaxeerd, en die is uiteindelijk voor € 525.000 verkocht. Zo maar € 65.000 boven de vraagprijs, opgehoest door een stel uit de randstad. Blijkbaar waren zij dergelijke prijzen gewend en konden ze het betalen.
Voor de verkopende partij is zo’n extreem bod heel mooi meegenomen natuurlijk, maar voor veel mensen wordt het kopen van een huis hier in Zwolle wel erg onbereikbaar. Wat dergelijke excessen bovendien ook nog met zich meebrengen, is dat omwonenden die eenzelfde type woning in de verkoop willen doen, er meteen van uitgaan dat jij als verkopend makelaar extreem hoog inzet. Dat ze zelfs teleurgesteld raken bij een waardebepaling die lager uitvalt, maar in mijn ogen wel realistischer is. “Ja, want de buren kregen X en hadden ook nog een mindere badkamer en keuken…” wordt er dan geconcludeerd. Een in hun optiek te lage waardebepaling is voor mensen echt een reden om met een andere makelaar in zee te gaan.
Deze gekte zie ik overigens nog wel even aanhouden. In 2021 verwacht ik nog geen daling in de huizenprijzen, maar natuurlijk gaat de markt een keer kenteren. Dat is ook de reden waarom ik bewust niet wil groeien met mijn kantoor. Wat ik wel ambieer is marktleider worden in de Vinexwijk Stadshaven. ‘