Harry Sentker

De huizengekte trekt van onderuit de markt nu ook naar de bovenste regionen

In het gemoedelijke en nuchtere Twente runt Harry Sentker Landerijenbureau Kromhof-Pullen, makelaar, taxateur en rentmeester in Oost-Nederland, met als werkgebied Twente, Salland en de Achterhoek. Harry is gespecialiseerd in de aankoop- en verkoopbemiddeling van exclusief onroerend goed en legt zich toe op het rentmeesterschap. In de vrije uurtjes werkt hij graag in de tuin. Grasmaaien, hout hakken en ander fysiek werk in de buitenlucht helpen hem het hoofd weer leeg te maken!

Harry in drie woorden: objectief, recht door zee, zorgzaam.

‘Ik ben opgeleid als landbouwkundige en heb jarenlang als landbouwdeskundige gewerkt, in eerste instantie voor de overheid. Op een gegeven moment werd er geprivatiseerd en mocht ik meedenken over hoe er geld in het laatje gebracht kon worden. Zo hebben we letterlijk een bureau uit de grond gestampt dat door het hele land advieswerkzaamheden verrichte op het gebied van bodem, water en ruimtelijke ordening. Ondertussen had ik puur uit nieuwsgierigheid de opleiding makelaardij bij SVM gevolgd. En na een aantal jaren werd me de mogelijkheid geboden om de agrarische makerlaardij in te gaan. Het leek me interessant en dat was het ook. Ik keerde terug naar mijn roots, het geliefde Twente, en leerde op het makelaarskantoor ontzettend veel bij over onder andere onteigeningen, planschade en nadeelcompensaties. Ik zat er voor de particulier en de agrariër, maar werd steeds nieuwsgieriger naar hoe het zou zijn om aan de andere kant van die tafel te zitten. Via een beursgenoteerde onderneming met een rentmeesters en taxatieafdeling heb ik voor verschillende overheden gewerkt. In 2005 werd ik gevraagd bij Kromhof-Pullen te komen werken, het bedrijf waar ik nu eigenaar van ben. Ze waren op zoek naar het schaap met de vijf poten en zagen in mij de geschikte kandidaat. Je moest kunnen verkopen, taxeren, adviseren en niet onbelangrijk: je moest goed Twents kunnen praten. Dat is een must in deze streek. Met het vooruitzicht dat ik in de nabije toekomst zitting zou nemen in de directie, ging ik bij hen aan de slag. Dit was een hele goede switch in mijn carrière en met al mijn ervaring was de functie me op het lijf geschreven. Ik kom bijzondere dingen tegen: prachtige woningen, landgoederen, maar doe ook advieswerk op het gebied van onder andere rood voor rood kavels en grondwervingen. In 2013 kreeg ik alle aandelen in handen en we verhuisden met het kantoor naar één centrale locatie in Hengelo, van waaruit we ons werkgebied goed kunnen bestrijken.

Waar kom jij je bed voor uit?
In het segment waarin wij opereren, bijvoorbeeld in landgoederen, is het best ingewikkeld om tot een mooi resultaat te komen; daar gaan langdurige processen aan vooraf. Het geeft een kick als een dergelijke verkoop succesvol wordt afgerond. Wat ik verder echt prachtig vind is als we een hele mooie opdracht binnenhalen. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een van de allermooiste huizen van Twente in de verkoop, een bijzondere villa uit 1926 met een halve hectare grond eromheen, midden in de stad, een prachtig trappenhuis en fraaie architectuur. Ik heb in mijn loopbaan al veel mooie huizen gezien, maar dit… als je er aankomt, vergeet je gewoon dat je in de stad bent. Deze opdracht geeft ons dna optimaal weer. Wij verkopen geen seriematig geproduceerde gebouwen, maar woningen die echt   bijzonder zijn en een eigen karakter hebben, en dat ook nog eens in een hele mooie streek. Twentenaren zijn harde werkers, met weinig poeha en soms zelfs wat ingetogen. Die mentaliteit begint hier wel wat te veranderen: er komen steeds meer mensen van buitenaf die vallen voor het Twentse landschap, de landerijen en houtwallen. Sinds de coronacrisis is het buitengebied alleen nog maar aantrekkelijker geworden. Mensen verlangen naar groen, rust en ruimte en wat je ook steeds meer ziet is dat mensen zelfvoorzienend willen zijn en daarom een huis met een stuk land zoeken. Doordat ze ervaren hebben dat thuiswerken ook een optie is, kijkt men gerust een stukje verder dan bijvoorbeeld nabij de randstad. De villa waar ik het eerder over had heeft binnen één week al acht bezichtigingen gehad, en heeft € 1.650.000 als vraagprijs. De belangstelling voor het hoge segment wordt alleen maar groter. De huizengekte trekt van onderuit de markt nu ook naar de bovenste regionen.

Waar lig je wakker van?
Ik lig zelden wakker, maar wat me soms frustreert is dat ik bij het taxeren van onder andere landgoederen met een plukje woonbestemming gebruik moet maken van de het modeldocument voor wonen. Een groot deel van de banken stellen het gebruik van dit model als eis. Eerlijk gezegd leidt dit alleen maar tot vragen vanuit het validatie instituut, ook omdat ik er veel informatie niet op kwijt kan, wat enorm veel tijd en energie kost. Landgoederen met een landhuis, landerijen en bijgebouwen, en waarbij eventueel sprake is van een monumentaal pand, vormen een niche in de huizenmarkt en ieder onderdeel apart in waarde uitdrukken zoals dan vereist wordt, is een onmogelijke opgave. Een landgoed wordt immers vanuit de instandhoudingsverplichting, die er vaak op rust, niet in delen verkocht. Qua rapportering zou ik daar graag een betere verslaglegging in willen zien, die minder frustratie en inspanning kost en echt minder vraagtekens geeft.’