Gerda Neef

Met de negatieve rente op spaargelden investeren steeds meer mensen in een recreatiewoning!

Gerda Neef (56) is eigenaar van Residentia projectmakelaars te Rijssen, een makelaarskantoor dat gespecialiseerd is in verkoopbemiddeling van recreatief onroerend goed en dat in de loop der jaren al zo’n vierduizend recreatiewoningen heeft verkocht. Residentia projectmakelaars richt zich op zowel nieuwbouw als bestaande bouw en opereert door heel Nederland en Duitsland. Als Gerda niet met haar werk bezig is – en dat is ze naar eigen zeggen niet vaak – maakt ze graag verre reizen, samen met haar gezin. Ze hoopt snel weer eens in het vliegtuig te kunnen stappen. Er valt nog genoeg te ontdekken!

Gerda in vier woorden: gedreven, onafhankelijk, plichtsgetrouw en – check, check, dubbelcheck- nauwkeurig.

‘Mijn man en ik hebben als interimmanagers een tijdlang een hotel geleid in Zeeland. Daar raakte ik in aanraking met de verkoop van recreatiewoningen op een park dat toentertijd door Landal werd overgenomen. Ik had er zo’n plezier in dat ik onder andere mijn makelaardijdiploma ben gaan halen en me ben gaan toeleggen op deze tak van sport die behoorlijk specifiek is en om veel kennis van zaken vraagt. In 1991 opende ik mijn eigen kantoor dat we nu met z’n vieren draaiende houden. Doordat wij in heel Nederland actief zijn, kom ik op de allermooiste toeristische locaties in alle provincies. Bij een nieuwbouwproject werken wij nauw samen met de ontwikkelaar en aannemer. Dit zijn vaak partijen die wij al jaren kennen of die via mond-tot-mond reclame bij ons komen. Zo wordt er nu bijvoorbeeld een ruim opgezet project in Blokzijl gerealiseerd, met prachtige recreatiewoningen aan het water. Je moet je voorstellen dat het soms wel om tweehonderd nieuwe woningen gaat. Qua bouw wordt er voor steeds grotere verscheidenheid aan woningtypes gekozen, van een luxe wellness huis voor twee personen tot een kinderbungalow of zestienpersoonswoning. Zo’n nieuwbouwproject vergt overigens maanden van voorbereiding. Zo begeleiden en adviseren wij intensief bij het maken van onder andere verkoopbrochures, koopovereenkomsten, verhuurcontracten, fiscale uiteenzettingen, marketing campagnes en ontvangen we op onze verkoopdagen en weekenden geïnteresseerden in de modelwoningen. Het is best hard werken. De verhuur van recreatiewoningen loopt op dit moment goed. Mensen recreëren graag in een andere omgeving dan thuis en blijven hiervoor momenteel het liefst veilig in eigen land. Dat is gunstig. Want de keuze of mensen wel of niet willen investeren in een recreatiewoning valt of staat uiteindelijk toch met die huuropbrengst. De locatie van het park en de centrumvoorzieningen zijn hierin minstens zo belangrijk als de woning zelf. Sommige recreatieparken zijn zo populair dat het net als in de reguliere huizenmarkt gewoon een kwestie van bieden is.

De arbeidsmarkt:

Er heerst een beetje een gekte op dit moment, al kijk ik niet snel meer ergens van op. In de dertig jaar dat ik dit werk doe, heb ik al heel wat meegemaakt. Steeds als er fiscaal iets verandert, ben ik benieuwd hoe dat zijn beslag zal krijgen in mijn marktsegment en toen begin dit jaar de overdrachtsbelasting naar acht procent ging dacht ik: nu gaan we het beleven. Toch is er nog nooit zoveel animo voor recreatiewoningen geweest. Doordat vermogende klanten met ingang van juli dit jaar boven een bepaald banksaldo negatieve rente over hun spaargelden moeten betalen, zie ik nu weer een hele nieuwe kopersgroep op de markt verschijnen die de combinatie van beleggen en van tijd tot tijd zelf van de woning genieten, erg aantrekkelijk vindt. Dat de zaken voor de wind gaan is voor mij geen reden om achterover te leunen. Zeker niet! We doen er veel aan om onszelf in de kijker te houden. We hebben een goedbezochte website waar ons actuele aanbod op te zien is. We zijn wel een bekende speler in deze markt en we hebben een uitgebreid netwerk dat we goed onderhouden. Ook is bijvoorbeeld het contact met de parkmanagers van belang. Als mensen over de aanschaf van een recreatiewoning nadenken, gaan ze soms toch eerst een weekje zo’n huis huren om te kijken of het echt aan de verwachtingen voldoet. Daarom zorgen we ervoor dat we zichtbaar zijn bij de recepties, zodat geïnteresseerden naar ons kunnen worden doorverwezen. Wat ik ook vaak zie is dat mensen die ooit bij ons gekocht hebben, nu weer bij ons terugkomen om te verkopen. Ze zijn dan vaak verbaasd als ze merken dat ze nu, jaren later, mij nog weer aan de lijn krijgen. ‘Ja, hoor. Ik doe dit nog steeds!’

Waar kom jij je bed voor uit?
Ik kom uit een echte ondernemersfamilie en het ondernemer zijn en onafhankelijk zijn is waarom ik dit doe. Ik geniet ervan om als allrounder met van alles tegelijk bezig te zijn. De dagen vliegen echt om en elke dag denk ik: de plicht roept, er moet nog zoveel gebeuren. Als je mij vraagt waar we over vijf jaar staan, dan hoop ik dat het zo doorgaat als het alle jaren ging. Met een fijne club van vier mensen zijn we onze opdrachtgevers optimaal van dienst en ondanks dat eenieder een eigen takenpakket heeft, zijn we allemaal zo betrokken bij het hele proces dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en elkaar met alles kunnen ondersteunen.

Waar lig je wakker van?
Zoals ik al zei, ik ben van check, check, dubbelcheck. Je hebt in dit vak met zoveel papierwerk te maken, ook naar onze opdrachtgevers toe, dat wil je gewoon goed doen.
Alle stukken die bij ons de deur uit gaan, worden altijd door twee personen bekeken. Wat ik erg belemmerend en onplezierig vind is alle administratieve rompslomp die er in de loop der jaren bijgekomen is. Soms zijn we voor mijn gevoel meer een administratiekantoor dan een makelaarskantoor. De WWFT en het verscherpt cliëntenonderzoek, de AVG en nu weer het UBO register, het slokt allemaal veel tijd en energie op. Soms is het ook bijna gênant dat je verkopers en kopers zoveel vragen moet stellen. Grote bedrijven hebben hier vast iemand voor zitten, maar wij moeten het er gewoon bij doen. Wakker liggen doe ik er niet van, maar dat je geen boete wilt riskeren en daarom alles maar tot in de finesses vastlegt, speelt wel vaak door mijn hoofd.’