skip to Main Content

Vastgoedpro werkt samen met politie tegen vastgoedcriminaliteit

Vastgoedcriminaliteit komt steeds vaker voor. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de woonomgeving, maar vooral voor de verhuurder. Daarom werken Vastgoedpro, NVM en VBO samen met de politie en voorzien zij woningeigenaren, die hun woning willen verhuren, van belangrijke tips.

Risico voor verhuurders

In een grote actie tegen vastgoedcriminaliteit heeft de politie op 26 januari dertien panden in Rotterdam, Barendrecht en Den Haag doorzocht. Met succes: onder andere een groot geldbedrag, nepmerkkleding en grondstoffen voor drugs werden buitgemaakt. Steeds meer criminelen maken namelijk gebruik van vastgoed om crimineel geld, drugs en wapens op te slaan. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor de wijk, maar ook voor de verhuurder van het pand.

Hoe werkt het?

De eigenaar van een woning verhuurt zijn woning via een verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar heeft een criminele klantenkring en verhuurt de woning aan een crimineel. Deze zogenoemde malafide verhuurmakelaars spelen een belangrijke rol in het verbinden van de onderwereld en de bovenwereld.

Malafide verhuurmakelaar

De verhuurmakelaars bieden volledige anonimiteit voor criminelen. Want: inschrijving in de BRP is niet nodig, zij nemen contant geld aan en houden geen volledige administratie bij.

Samenwerking Vastgoedpro, NVM en VBO

Vastgoedpro, NVM en VBO werken samen met de politie om vastgoedcriminaliteit tegen te gaan. Zo worden er tips gedeeld aan woningeigenaren die van plan zijn hun woning te verhuren. De belangrijkste tip is: werk samen met een betrouwbare partij die is aangesloten bij een branche- of beroepsorganisatie, zoals Vastgoedpro, NVM en VBO. “We zien toe op de kwaliteit van de verhuurbemiddelaar en het verhuurproces. Bijvoorbeeld met diplomering, certificering, educatie en een goede screening van de huurder. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, kunnen verhuurders gebruikmaken van een klachtenregeling”, aldus NVM, VBO en Vastgoedpro.

Back To Top