skip to Main Content

M.-campagne tegen crimineel misbruik van vastgoed

Meldpunt en verhuurbranche pakken misstanden aan

Meld Misdaad Anoniem lanceert vandaag een campagne tegen misbruik van vastgoed voor criminele doeleinden. Uit onderzoek1 blijkt dat particuliere huurwoningen en opslagruimtes door criminelen gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van drugs, opslag van wapens of als onderduikadres. Pandeigenaren of verhuurbemiddelaars kunnen dit soort huurders in de praktijk treffen. De campagne moet hun bewustzijn over malafide huurders vergroten en biedt hen een veilig handelingsperspectief.

Huurwoningen en opslagruimtes spelen een belangrijke rol binnen de georganiseerde criminaliteit. De panden worden gebruikt voor prostitutie, de opslag van geld, wapens of grondstoffen voor drugsproductie. Ook worden complete drugslabs aangetroffen. Locaties worden met zorg gekozen op onopvallende of logistiek aantrekkelijke locaties. Om misbruik aan te pakken is goede informatie over malafide huurders of eventuele bemiddelaars essentieel. Pandeigenaren, verhuurbemiddelaars en andere mogelijke getuigen in de verhuurbranche kunnen signalen opmerken.

Rol verhuurbranche

Meld Misdaad Anoniem werkt voor deze campagne samen met de erkende brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro. Zij onderstrepen het belang van de campagne en spelen een rol in de verspreiding van de boodschap richting hun leden. Hans van der Ploeg, directeur VBO: “Verhuurbemiddelaars spelen een belangrijke rol door eventuele malafide huurders met bijvoorbeeld diepgaande screenings vroegtijdig te herkennen. Daarom maken we onze leden bewust van de risico’s en informeren we ze over de meldmogelijkheden. Ook is het belangrijk dat pandeigenaren op de hoogte worden gesteld. Door de drempels voor malafide huurders te verhogen en misstanden te melden kan erger worden voorkomen. Daarom werken we graag mee aan de campagne.”

Campagne

In de campagne staat de slogan “Die verhuur van jou kan veel méér opleveren.” centraal. De campagne heeft tot doel om de kennis en het bewustzijn van getuigen te vergroten en hen een laagdrempelige plek te bieden om te melden. Naast de makelaarsbranche worden online verhuurplatformen, vastgoedbeheerders en andere private organisaties bij de campagne betrokken. Door middel van een online campagne via social media en relevante website worden de uitingen onder de aandacht gebracht van professionals en pandeigenaren. In een aantal pilotgebieden brengen gemeenten en politie de campagne ook onder de aandacht, bijvoorbeeld via mailings voor VVE’s.

Samenwerking

De campagne wordt ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, de RIEC-regio Rotterdam (Regionale Informatie- en Expertise Centrum) en de gemeenten Amsterdam en Breda alsook door private partijen zoals NVM, VBO en Vastgoedpro. In de loop van de campagne volgen meer deelnemers.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. 17.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

 

Back To Top